Žena je ženi vuk


Dug su put žene prošle da bi se izborile za svoja prava i emancipaciju. Na tom putu najčešće su im stajali muškarci. Nazivalo se žene koje su znale što hoće, gdje žele biti i kome pripadati „feministkinjama“ sa pogrdnim tonom. Često smo u prošlosti bile označene, odvojene, drugačije i sve samo ne jednake.

Srećom, vremena su se itekako promijenila, te danas većina nas koje ovo čitamo živimo emancipaciju. Dapače, danas smo toliko slobodne da gdje god da krenemo i pogledamo oko sebe smo okružene ženama u čijem društvu iskonski uživamo. Postoje trenutno mnoštvo ženskih „community“-a i vjerujem da svaka od vas ima barem jedan kojem pripadamo. Čak, štoviše, u međusobnom druženju, podržavanju i prijateljstvu otišle smo korak dalje. Žene su danas nevjerojatno sposobne uspostaviti duboke emocionalne veze sa drugim ženama koje čak i ne poznaju osobno. Uzmimo na primjer turbo popularni Instagram, promatran sa strane ženske perspektive. Ako provedete samo par mjeseci na toj mreži, garantiram vam da ćete „zapratiti“ i ludo zavoljeti barem jednu skupinu žena, i to je tzv. popularni „squad“ kojega danas sve žele biti dio. Moć te mreže je toliko nevjerojatna da vam ponekad kompliment druge žene koju nikada niste susrele (a vjerojatno i nećete) može uljepšati dan, dati vam dozu energije, poslužiti kao inspiracija. U tom sve većemu community-u, raste potreba da uđete u društvo odabranih iz vrlo jednostavnog razloga – jer je u toj zajednici lijepo i žene su sretne.

Pokazale smo da jedna drugoj možemo biti najveća potpora i najveći oslonac i da možemo postati baš onakva žena kakva drugoj treba. Ako mene pitate, to je možda i najvažnija ženina uloga, pa nismo igrom slučaja predodređene da budemo majke i nismo samo tako dobile moć da danas-sutra izgrađujemo najljepšu i najdublju vezu koja može postojati između dva živa bića. Da ste mene recimo pitale prije kojeg vremena, koliko vam žena treba u životu, moj bi odgovor stao u prste jedne ruke: majka, sestra, prijateljica. Sve ostalo izvan tog kruga što imate, a bezrezervno volite, i to voli vas, to je vaša sreća, uspjeh i luksuz. Danas sam malo „olabavila“ po tom pitanju i sama sam proširila svoj krug žena bez kojih ne mogu. Otkrit ću vam  što je meni pomoglo da živim i koliko-toliko funkcioniram u okružju različitih žena. Naime, prihvaćanjem sebe i drugačijih od sebe, došla sam do jednostavnog zaključka da nema apsolutno ništa loše u tome ako određene žene (pa čak i sve ljude) doziram pravilno. Dakle, postoje žene u mom životu s kojima mogu samo ukoliko ih doziram u maloj količini, kao i one s kojima nažalost ne mogu niti u jednoj mjernoj jedinici, i one kojih se ne mogu zasititi. Vjerujem da će te se zapitati zašto je došlo do potrebe za tim balansiranjem među različitostima, pa da pređemo na bit.

Naime, svaka medalja ima dvije strane. S jedne strane se nalaze prekrasne žene bez kojih ne možete zamisliti svoj život. Evo ja prva priznajem da ne mogu zamisliti dan bez razgovora sa svojom mamom. To mi je najslađa navika, kao obavezna jutarnja doza kofeina. Ne mogu zamisliti ni da se na tjednoj bazi ne čujem barem svaki drugi dan sa najboljom prijateljicom jer samo s njom mogu sa velikim žarom komentirati svakodnevicu. No, s druge strane se nalaze žene koje bi zdušno voljela eliminirati iz života, no nažalost to ne mogu iz jednostavnih razloga; one se pojave s vremena na vrijeme čisto onako, da vam daju do znanja da su tu i da će vam vrlo rado uništiti dan. Od milja ih zovem ženama vučicama, jer žena je ženi često vuk.

Ali, nisu to vučice. To su predatorice i zvijeri, pune gorčine i vlastitog nesamopouzdanja, a kriju se najčešće u lijepim pakiranjima. Vjerujem da nisam jedina koja se u životu najlošije osjećala upravo zbog riječi drugih žena. Stoga ću vam poželjeti dobrodošlicu u klub žena koje su na vlastitoj koži upoznale „vučice“. Ako vam nije jasno o čemu ja točno pričam, donosim vam kratak vodič kako prepoznati različite vrste dotičnih.

Vučica „Jesi li se ti to malo udebljala?“

Znate ono kad se osjećate jako dobro u vlastitom tijelu i koži i to ni ne pokušavate sakriti? Taman ste izgubili koju kilu i sretni ste kako vam stoji kratka haljina, i niti malo vam ne smeta što vam je ostala pokoja ružna strija na nogama? Vi hodate samopouzdani, i susretnete vučicu koja će vam uz srdačan osmijeh kroz zube promrmljati: „Hm, je l’ ti to imaš celulita?“ Slično je i kada je obrnuta situacija, možda ste dobili koju kilu i možda vam to ne predstavlja problem jer ste u svojoj glavi posložili prioritete i sreću. Što više vaše samopouzdanje zrači na van, time ste više ugrozili ovu vučicu. Ovo je tip vučice koja je vječito nezadovoljna sa sobom i koja to pokazuje isključivo upiranjem prstom u vaše male slatke nesavršenosti.

 

Vučica „Sjećaš li se onog izlaska kad si se osramotila?“

Neka digne ruku tko nije upoznao barem jedan primjerak ovakve žene. Ona je i najproračunatija od svih vrsta. Jedno će vam se vrijeme predstavljati u svim onim oblicima koje sam prethodno opisala, toliko da je ludo zavolite i da se ne možete snaći kad ispali svoju otrovnu strijelicu. Najčešće to radi u društvu, i to kada ste u fazi da vam sve ide u životu, da se osjećate uspješno jer ste konačno nešto postigli sa sobom. To ova vučica ne može podnijeti i iskoristit će situaciju da vas podsjeti na neki blesav, smiješan trenutak iz prošlosti koji najradije želite zaboraviti. Vjerojatno će pred svima ispričati anegdotu kad ste pijani plesali na šanku ili ste se osramotili na karaokama. Ovo je tip vučice koja se krije u obliku laneta, i dok je vi držite blizu sebe, jako kasno postaje svjesni njezinih oštrica.

Vučica „A za koga si se ti to sredila?“

Bez da duljim previše, ovo je moja najdraža vrsta. To je najčešće žena isfrustrirana svojim ljubavnim ili društvenim statusom i vanjskim izgledom, koja izgara od ljubomore prema svima oko sebe. Naime, ako nju pitate, počinile ste strašan grijeh prema njezinoj prirodnosti time što ste recimo se usudili izaći iz četiri zida svoje kuće lijepo obučeni, a pogotovo ako ste koristili šminku. Taman posla da je netko još i primjetio da lijepo izgledate, odmah slijedi protunapad u obliku pitanja kojeg ja neizmjerno volim: „A za koga si se ti to sredila?“ Ovo je tip vučice s kojom ćete se susretati jako često, ali njeni napadi će ipak izazvati kontraefekt jer ćete se, ako malo bolje razmislite, kad vam uputi to pitanje, zapravo osjećati jako dobro.

Možda se pitate što sam ja ovim svime htjela reći i mislite da sam sad otkrila „toplu vodu“, no zapravo sam vam htjela reći da sam se našla u svim nabrojanim situacijama i da sam kroz život upoznala nevjerojatno puno žena zbog kojih sam se osjećala loše i kojima sam dopustila da me povrijede, baš kao što ste sigurno i vi. No poanta cijelog ovog razglabanja jest ono što me muči već duže vrijeme. Ne mogu se othrvati od misli zbog čega su žene postale toliko ogorčene, isfrustrirane i zavidne? Vratite se samo na početak priče i sjetite se vremena kada nismo imale ni slobodu ni mišljenje, ni prava ni svoj glas. Zašto smo danas, toliko godina poslije, dozvolile jedna drugoj da sve što sada imamo zloupotrijebimo jedna protiv druge? Zašto tako lako gubimo povjerenje u ženski rod? Zašto se za savjet, kontstruktivnu kritiku i pomoć radije obraćamo ženama koje ne poznamo jer nemamo straha da će nas povrijediti? I konačno, zašto se pored svih prekrasnih zajednica žena koje postoje, uvijek nađe ona jedna koja stoji njoj u opoziciji?

Zato što je tako bilo oduvijek, i vjerojatno su žene same sebi u vlastitom napretku bile najgori neprijatelj. Jer, od kada je svijeta i vijeka bit će žena koje su drugoj ženi vuk. Ovo je prevelik globalni fenomen da bih vam ja rekla što napraviti da se to promijeni. Možda nije najmudrije, no postupite kao ja. Čim prepoznate vučicu, dobro je odvažite i izmjerite. Dozirajte je sebi samo onoliko koliko možete podnijeti, a ako ne možete ni u najmanjoj količini, jednostavno, eliminirajte.

Na svijetu postoji bezbroj različitih žena.  Pođite od sebe i ne budite drugoj ženi vuk. Ne zaboravite da nema ništa ljepše na svijetu nego biti žena.

S ljubavlju,

Andrea

Andrea

Između nedostatka vremena i viška ideja naći će način da vam uvijek iznova definira ljubav. Bježi od usporedbi sa Carrie Bradshaw, ali je uvijek nekako sustignu...

Možda ti se i svidi...

Empties #2

Top 5 Beauty Bloggers

Empties #1

O MENI

Andrea

Andrea

...Između nedostatka vremena i viška ideja naći će način da vam uvijek iznova definira ljubav. Bježi od usporedbi sa Carrie Bradshaw, ali je uvijek nekako sustignu. Prepoznat ćete je po mirisu "La vie est belle” dok vam suptilno proviruje u život. Srećom, o svom životu neće pisati u trećem licu.

PRATITE ME

You can follow me on these social networks

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram

Facebook