Što dolazi poslije zaljubljenosti?


Ako bih trebala sumirati svoj život sa aspekta ljubavi, on bi se vrlo jednostavno mogao podijeliti na tri faze. Prva je faza bila moja uporna, nestrpljiva, i (činilo se tada) beskonačna potraga za pravom ljubavi, o kojoj svi već znate sve, ako ne možda i malo previše. Druga je faza počela onda kad sam pravu ljubav konačno pronašla. Iako tada nisam znala da je to baš ta ljubav, imala sam neki dobar osjećaj. I, gle vraga, ispostavilo se da jest. Treća faza, ova u kojoj sam sada, faza je življenja ljubavi.

No, između drugog i trećeg stadija postoji onaj jedan mali nevidljivi prekid kada osjećaj zaljubljenosti prelazi u osjećaj ljubavi. Taj mi je međustadij itekako poznat, jer je upravo on bio period kad sam prestala pisati. Baš kako je to dobro uočila moja bolja ženska polovica, o ljubavi sam prestala pisati onda kad sam je konačno počela živjeti. Ako se pitate što ostane kada prođe zaljubljenost, tu sam da vam dam odgovore. Oni nisu znanstveno dokazani niti apsolutno točni, no pustimo logiku kad je u pitanju ljubav. Dovoljno je samo jedno iskustvo slično mojemu, i znat ću da sam bila u pravu.

Na početku svake veze, kada se ludo zaljubite, glava vam je u oblacima. Jako se dobro sjećam kako je moja visoko bila. Nije postojalo apsolutno ništa osim nas dvoje.  Na „stand-by“ sam stavila sve što je oko mene; obveze, prijatelje, hobije… On je tada bio moja obveza, prijatelj, aktivnost, hobi, ukratko – sve. Slažem se da je u jednom trenutku to postalo čak i nezdravo po nas oboje, ali to je, ako mene pitate, jedna sasvim normalna faza koju svako ludo zaljubljeno žensko mora proći. Iz današnje mi je perspektive puno jasnije pričati o tome, danas i ja promatram svoje prijateljice koje su u toj fazi, no, toplo mi je oko srca i nemam ni najmanju namjeru da im kvarim ovaj period.

Naime, iako vi, drage moje, tada živite svoje najljepše trenutke čistih emocija, ushićenja i sreće, uvijek će se naći netko tko će vam se vrlo rado (oprostite na izrazu, ali radi boljeg doživljaja koristit ću original) „posrati“ na sreću. Najčešće je riječ o ženskom rodu (tko bi drugi, pa žena je ženi vuk, zar ne?), iz kategorija odnedavnih solerica ili žena zarobljenih u nesretnim dugim vezama. Prepoznat ćete ih po rečenicama poput: „Ah, brzo će te to sad proći“, „To ti sad misliš da je to pravo“ ili, moj osobni favorit: „Pitat ću te za 5 godina“. Pa, eto mene, 5 (skoro 6) godina poslije, spremna da vam ispričam sve strahote koje vas čekaju kad vas prođe zaljubljenost.

Vratit ćete svoje „ja“

Postepeno ćete shvatiti da nema ništa loše u tome da iako ste sada u vezi, ipak imate vrijeme za sebe i svoje prijatelje, da nema ništa strašno i da će osvanuti identično jutro dan nakon što se niste vidjeli sa svojim dragim. Mi žene, kad se u nešto uživimo, u tome smo sto posto, dušom, tijelom i umom. Pošto jedva dočekamo da pronađemo svoju drugu polovicu, brzinom svjetlosti postajemo „mi“. Lijepo je, dapače, nema ništa ljepše i nesebičnije nego dati se nekom potpuno, podijeliti konačno s nekim svoje snove, strahove, a pogotovo navike. Nema ničega intimnijeg nego ogoliti svoje misli, a ne tijelo. Ali zdravo je, i poželjno, truditi se zadržati jedan mali misteriozni dio samo za sebe. Vrijeme koje provedete zajedno postat će puno ljepše ako ste prije toga proveli kvalitetno vrijeme sami sa sobom. Muškarci su tu puno racionalniji, jednostavno, takav im je genetski kod. Dok se vi dvoumite između kave s prijateljice i filmske večeri s njim, on je s prijateljima u teretani i brine o sebi, svom duhu i društvenom životu, i to je dobro, privlačno i poželjno. Srećom, vrijeme je fenomenalan faktor u nekim životnim trenucima i vrijeme je jedino koje će vam pomoći u vašoj preobrazbi iz „mi“ u „ja“. Jer, baš ta ja, sa svim svojim obvezama, mušicama, aktivnostima i malim stvarima koje ljubav znače, je ona u koju se zaljubio. Recepta nema, samo vam je potrebna kočnica da budete nešto bolji, oprezniji i racionalniji za upravljačem svog života u ludoj vožnji za dvoje koja je pred vama.

Odrasti ćete

Sjećate li se mog pokušaja odrastanja u paru prije nekoliko godina? Onog istog kojega sam vam dužna nastavak? Nastavak se zapravo odvijao svo ovo vrijeme, i traje i dalje. Meni osobno jedna od najljepših stvari koju donosi ljubav je odrastanje. Nemojte me doslovno shvatiti, ne smatram da smo prije ljubavi bili nezreli, mali i neformiranih stavova o životu, dapače. Kad kažem „odrastanje“ mislim na razno-razne oblike formiranja, i oni su moj najdraži dio. Tek kada počnete živjeti ljubav, tek kada vas je dvoje,  naučit ćete puno više o životu nego do tada. Krenimo od onih nesretnih kompromisa o kojima sam isto pisala; kad njih svladate, lakše se diše. Ljubav je zapravo igra kompromisima u kojoj su oboje pobjednici. Svađat ćete se, ali zdravo i konstruktivno. Nećete ostaviti neriješena pitanja, zajednički ćete nalaziti rješenja i odgovore na sve vaše strahove. Osim toga tu su i egzistencijalna i materijalna pitanja kojih tek tada postanete svjesni. Tek se tada počinjete istinski brinuti za svoje sutra, za vaša sutra, za vaše dane i godine. Svako vaše djelo dobit će na težini jer ćete unaprijed razmišljati o posljedicama. Živeći ljubavi, otkrivamo koliko smo sposobni biti nesebični (unatoč tome što imate svoje „ja“ iz prijašnjeg ulomka), koliko puno možemo dati i kada se čini da toga imamo toliko malo. Odrasti ćete jer ćete početi donositi bitne odluke. Odrasti ćete kada se osvrnete i pogledate kakve ste prekrasne uspomene stvorili zajedno. Odrasti ćete kada ih pogledate drugi put i priznate da to sami ne bi mogli. I to je jedna posebna točka odrastanja – kada vas nije sram priznati da neke stvari ne možete i ne želite sami i da vam treba onaj vaš netko.

 

 

Uljuljat ćete se i ušuškati u „ugodno“

Dijametralno suprotno tome koliko ste svojom razmetljivom srećom i ljubavi na početku ljudima oko vas bili iritantni, toliko ste im sada nevidljivi i dosadni. Možda postoje još uvijek pokoji zli jezičci koji i dalje potajno čekaju kada će vam doći kraj, no njih vi niti vidite niti čujete i baš vam je lijepo. Sad ste vas dvoje u svojoj sigurnoj luci, usidreni i uljuljani u osjećaj ugode koji je nemjerljiv sa bilo čim drugim. U ovoj ste fazi zavoljeli sve međusobne navike, uključujući i one iritantne, koje su i dalje iritantne, da se razumijemo, no one su vaše, posebne i drugačije i čine vas dvoje jedinstvenim. U ovoj ste fazi prošli raznorazne svađe, neprospavane noći i već otprilike znate kako reagirate jedno na drugo. Postati će vam jako zabavno pratiti međusobne očekivane reakcije. Rasprave su kraće i produktivnije, jer se život sve brže odvija pored vas, i držite svoj ritam.

Neke su stvari ipak ljepše i jače nego na početku. Osjećaj ponosa kada uspijete u nečemu bolji je kada se dijeli u dvoje. Osjećaj “lagodnoga” kada znate da se oslanjate na istu osobu koja vas neće razočarati, određena je sloboda koju ljubav donosi sa sobom. Osjećaj pripadanja, onog iskonskog, dubinskog i trajnog koji nosi sigurnost, zadovoljstvo i unutarnji mir, to je onaj osjećaj življenja ljubavi.

I, ne, ništa se strašno ne događa kada prođe zaljubljenost. Kad siđete s oblaka na čvrsto tlo, osjećaj je podjednako dobar, ako ne i bolji. Tu dolje, gdje sigurno koračate, cijeli je svijet pod vašim nogama. Siguran, uljuljan i ne ide nikuda.

S ljubavlju,

Andrea

 

Andrea

Između nedostatka vremena i viška ideja naći će način da vam uvijek iznova definira ljubav. Bježi od usporedbi sa Carrie Bradshaw, ali je uvijek nekako sustignu...

Možda ti se i svidi...

O MENI

Andrea

Andrea

...Između nedostatka vremena i viška ideja naći će način da vam uvijek iznova definira ljubav. Bježi od usporedbi sa Carrie Bradshaw, ali je uvijek nekako sustignu. Prepoznat ćete je po mirisu "La vie est belle” dok vam suptilno proviruje u život. Srećom, o svom životu neće pisati u trećem licu.

PRATITE ME

You can follow me on these social networks

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram

Facebook