Najdraži tekući puderi (pt. I)


Za temu svog beauty prvijenca iz mora dekorativne kozmetike, s razlogom sam odabrala pisati o tekućim puderima. Naime, kad djevojke pitate koji je jedan make-up proizvod bez kojeg ne mogu zamisliti život, odgovori su svakojaki: maskara, korektor, ruž, sjajilo… Kod mene je taj odgovor – tekući puder. Zašto biram tekući puder kao svoj proizvod #1? Prije svega, kad je make-up u pitanju, kod mene su stvari poprilično crno-bijele. Ili imam „no make-up day“ ili imam „full make-up day“, sredine nema. Prvi dani su nešto rijeđi, drugi su gotovo svaki drugi dan. Možda zbog prirode posla kojeg radim ili zbog navike (Od kad sam počela kreirati svoju beauty rutinu, ona svaki put uključuje tekući puder, i drugačije se ne znam našminkati). Djelomično je to i zbog tipa i stanja kože koje imam. Pa, da se upoznamo i s time.

 

Moja je koža mješovita/masna, tj.naginje ka masnoj većinom godine, pogotovo u T-zoni. Stanje kože mi je promjenjivo, i trenutno se borim sa izrazito suhim čelom i ljuskicama oko nosa (zima, vjetar, hladnoća, promjene vremena su učinile svoje). Ten mi je vjerojatno najsvjetliji mogući i takav je čak i kad potamnim, nije izrazito roskast, a ni žut, više je neutralnog podtona. Tu i tamo, uslijed hormonalnih promjena, sklona sam i pojavi bubuljica, isključivo po bradi. U zimsko vrijeme me pored ljuskanja, muči i crvenilo. Pore su blago proširene. Jedino što još uvijek nemam su neki veći ožiljci, bore (jer se preventivno borim protiv njih već duže vrijeme), hiperpigmentacijske mrlje, i tamni podočnjaci. Da sumiram, većinu godine sam mješovita, no sukladno promjenama stanja kože volim u svojoj kolekciji imati različite tekuće podloge koje kombiniram na tjednoj bazi.

 

Što očekujem od tekućeg pudera?

  1. srednju do potpunu prekrivnu moć
  2. dugotrajnost (najmanje 8 sati)
  3. mat ili eventualno prirodni finish, nikako dewy
  4. dovoljan izbor nijansi
  5. stapanje s kožom bez neprirodnog efekta maske

Ako ste se u nekom dijelu ovog opisa kože prepoznali, a i dalje niste sigurni koji je tekući puder najbolji izbor za Vas, onda Vam možda mojih trenutnih TOP 6 u tome pomogne. No, da ne duljimo, krenimo redom, od najlošijeg među najboljima, do apsolutnog pobjednika.

Maybelline Fit me! Matte + Poreless

Dugi niz godina ne koristim Maybelline tekuće pudere, zbog lošeg iskustva sa Better Skin tekućim puderom kod kojeg mi je i najsvjetlija nijansa postala gotovo narančasta na licu. Još jedan od razloga je taj što se na hrvatskom tržištu ponuda tekućih pudera ovog branda svela na svega 3-4, od čega Affinitone tekući puder stoji na policama naših drogerija od moje srednje škole (što je prije više od 10 godina). Kad god sam tražila novi tekući puder, redovno sam zaobilazila Maybellinovu policu jer se na njoj ništa nije događalo, te se po pitanju tekućih pudera ponuda uopće nije ažurirala. To me pogotovo ražestilo kad sam intenzivno počela pratiti beauty vlogerice koje su sve redom jedna do druge „rejvale“ baš o ovoj Maybellinovoj podlozi. Moja želja da je probam je došla do te razine da sam ga skoro naručila internetski, kad nas je Maybelline Hrvatska sve redom zatekao i prije nešto manje od mjesec dana doveo Fit me! Matte + Poreless na police naših drogerija. Naravno, kako to obično biva kod nas, ograničili su nas izborom nijansi na njih 6. Ova podloga prvenstveno je namijenjena mom tipu kože, obećava matiranje i ujednačavanje tena. Posjeduje formulu s mikropuderima koja kontrolira lučenje sebuma i blura proširene pore, te daje besprijekoran finiš. Dolazi u plastičnoj tubici, protiv koje nemam ništa, no voljela bih da na vrhu posjeduje onaj precizniji nastavak za lakše doziranje. Možete ga nabaviti po pristupačnoj cijeni od šezdesetak kuna, što je njegov veliki plus.

Je li ispunio očekivanja?

Prije svega, razočarao me izbor nijansi. Od ponuđenih 6, najsvjetliju sam eliminirala jer je ona gotovo bijela, dok je druga po redu, koja bi trebala biti nešto tamnija, (br. 115) i koju sam na kraju odabrala, možda čak za 2 tona tamnija, no kada se nanese i dobro izblenda, iskombinira s ostatkom proizvoda, nije tolika razlika. Sve ostale nijanse su  tamne i s ovom podlogom bi tamnopute djevojke mogle biti jako zadovoljne. Puder radi sve što obećava, no možda sam zbog silnih hvalospjeva o njemu očekivala ipak nešto više. U zadnje vrijeme sve tekuće podloge nanosim Real Tehniques Miracle Sponge-om, a kod ovog pudera to ide nešto teže, te njega češće nanosim čvrstim kabuki kistom, koji se ispostavio dobitna kombinacija za njega. Ono zbog čega za njim najmanje posežem je to što je izrazito gust i nešto teže razmaziv, jednostavno ne prianja na kožu onako kako bih voljela, te mi fizički zahtjeva nešto više vremena i posla da ga nanesem. Kad se stopi sa kožom, željeni efekt je obećavajući, no što se tiče prekrivanja, nanosim ga u 2 sloja da bi postigla nešto potpunije prekrivanje, no on je podloga za laganim do srednjim prekrivanjem. Iako sam ga testirala na koži 8-10 sati, ipak sam ga morala “zacementirati” puderom u kamenu na masnim zonama (što kod nekih drugih ne moram), te mi se vrlo brzo na nosu pojavio neželjeni masni sjaj, a na dijelovima brade je već nakon 4 sata pomalo nestajao. Obzirom je riječ o puderu koji je namijenjen masnoj koži, očekivala sam potpunu prekrivnost i kontroliranje sebuma barem 6 sati. Najveći mu je plus što zaista zagladi pore kako i obećava. Sve u svemu, on je cjenovno dobar izbor za svaki dan i dobro radi svoj posao. S njim još nisam potpuno sigurna i opuštena kad ga nosim, no nisam ga istetirala jednako dugo kao ostale. Svakako je jedan od boljih izbora na tržištu za moj tip kože.

L’oreal Nude Magique Cushion

 

Kompaktna tekuća podloga sa popularnim “jastučićem” novitet je kod nas, a on je ujedno i moja ljubav na prvu! Otvoreno priznajem da sam ovaj puder kupila s dozom rezerve uvjerena da nije dobar za moju kožu i da ga neću voljeti, no zbog amabalaže i inovacije, jednostavno sam ga morala imati. Od nedavno na našem tržištu više nema Lumi linije tekućeg pudera, pa vjerujem da mu je ovo svojevrsna zamjena, a osobno iz te linije do sada nisam ništa ni probala. Dolazi kod nas u samo 4 nijanse po cijeni od 99,00 kuna što je neka standardna cijena za L’orealove podloge, i ako mene pitate, pristupačna je te sukladna kvaliteti. Nažalost, od uzbuđenja isprobavanja ove podloge ja sam strgnula naljepnicu s brojem nijanse, no prilično sam sigurna da imam 004 Rose Vanilla, što je najčešće moja nijansa kod L’oreal podloga. Mislim da je to isto druga po redu nijansa ako gledamo od najsvjetlije ka najtamijoj.Ova podloga vam obećava svjež, prirodni i dewy (!!) finish (što ja uopće nisam pročitala prije kupnje, jer kao što rekoh, išla sam grlom kroz jagode), i inovativno „tap-tap“ prekrivanje, koje sami nadograđujete.

 

 Je li ispunio očekivanja?

Obzirom da su mi očekivanja bila ravna nuli, čitajte dalje kakav je šok uslijedio! Ja sam apsolutno zaljubljena u ovaj tekući puder i ne odvajam se od njega danima! To što mi nevjerojatno odgovara iako po opisu uopće nije namijenjen mom tipu kože, pripisujem stanju u kojem mi se koža nalazi trenutno (suhoća i crvenilo). Amabalaža je fantastična i super jednostavna za korištenje. Iako nisam sigurna koliko točno ml proizvoda dobijete u „jastučiću“ (jer sam strgnula sve upute s njega), djeluje mi da ga ima sasvim dovoljno i da nećete biti u manjku ako se odlučite zamijeniti svoju uobičajenu podlogu u bočici ili pumpici sa ovim jastučićem. Uz njega dolazi ogledalce i aplikator, i iako je aplikator sasvim solidan, moja dobitna kombinacija za nanos ove podloge je ponovno RT Sponge, jer je nešto veća od aplikatora u pakiranju i s njome brže radim. Testirala sam ga na licu nešto više od 10 sati, doslovno od kad sam se probudila, našminkala pa do navečer i za podlogu s dewy finishem oborio me s nogu. Kod ove podloge obožavam taj “tap-tap” nanos jer je nevjerojatno kremast i imate dojam da utapkavate vodu koja (ovdje dolazimo do drugog šoka) nevjerojatno dobro prekriva nepravilnosti!! Dovoljan je jedan sloj čak i za mene, evenutalno na pojedinim dijelovima nešto više utapkavanja i sve nepravilnosti su prekrivene, bez da ih dodatno prekrivam korektorom. A finish je ona treća posebnost koju moram istaknuti. Potpuni nude finish, kao da ne nosite ništa, a koža vam izgleda airbrushed. Osjećaj na licu je još jedna posebnost, jer je ovo definitivno jedan od onih „laganih“ pudera koje ne osjetite na licu. Njega matiram samo oko nosa i nešto malo na bradi, i nije nestao s lica ni nakon 6-7 sati, pred kraj sam se zasjajila oko nosa, no meni bi se to dogodilo sve i da na nos nanesem cement. Sve u svemu, ako je vaša koža suha ili normalna, obožavat ćete ovu podlogu. Ako je vaša koža mješovita, iznenadit ćete se koliko ćete ga voljeti, pogotovo ako se mijenja i ako ima suhih dijelova.

Catrice HD Liquid Coverage

Catrice i ja imamo love-hate odnos, postoje proizvodi ovog brenda bez kojih ne bih mogla zamisliti život (kamuflaža) i one koje sam doslovno bacila u smeće. Ova podloga je nešto između tog dvoje. Još jedan cjenovno pristupačan tekući puder od svega pedesetak kuna koji dolazi u staklenoj luskuznoj bočici (iznenađenje za jedan drogerijski budget friendly brand), u rasponu četiri nijanse, obećava potpuno prekrivanje, dugotrajnost i matiranje.

Je li ispunio očekivanja?

 

Probala sam čak tri nijanse ove podloge, i vjerujem da će mu cure tamijeg tena zamjeriti da su sve redom, pa čak i najtamnija, njima dosta svijetle. Kao prilog tome dolazim ja koja sam u jednom trenu posjedovala nijanse 001,002 i 003, od čega prve dvije stalno miješam, jer su mi idealna kombinacija za dobiti nekakav neutralan podton, obzirom nijansa 001 nanešena samostalno ima nešto sivkasto u sebu, a 003 je moja ljetna nijansa kad mi ostatak tijela dobije tračak boje, pa moram izjednačiti i lice. Stoga se slažem da je Catrice ograničio izbor nijansi, no sve ostalo što obećava ova podloga radi. Iako nisam ljubitelj apliciranja podloge na ovu nes(p)retnu pipetu, s vremenom sam se navikla, te ga redovno nanosim RT Expert Face Brush-om, tako da nakapam 3-4 stiska na nju i nanosim direktno na lice. Prekrivanje je gotovo potpuno i dobit ćete ga s jednim slojem. Dugotrajnost je maksimalna, koristila sam ga redovno bez straha i kad sam radila smjene po 12 sati. Matiram ga puderom u kamenu isključivo kad mi koža poludi od sebuma, u svim regularnim situacijama uopće ga ne matiram, jer se kači na suhe dijelove. Nažalost, ima i par mana i zbog toga u zadnje vrijeme sve rijeđe posežem za njim. Prva je ta što pred kraj korištenja pipeta više nema smisla pa okrećete bočicu i kapate iz preširokog otvora često previše proizvoda, ako ga želite maksimalno iskoristiti. Druga je to što se ne slaže s nijednom bazom koju sam nanosila prije njega (koristim Wet n Wild primer, a najčešće Lorealov Infaillable primer), i onda je finish cakey. Treća je ta što zna oksidirati, no ne uvijek, no ima tu mrvicu nesretne narančaste. No ono što me je najviše rastužilo, no kako čujem nisam jedina kojoj se to dogodilo, je to što ako ga dugo redovno koristite, zna izazvati nered na licu u obliku akni i prištića, i iz toga razloga ga trenutno koristim samo ponekad.

Neočekivano sam se raspisala, pa ako vas je ovaj post zaintrigirao, čitamo se sutra u nastavku gdje ćete upoznati top3 podloge u koje se kunem. Stay tuned.

S ljubavlju,

Andrea

Andrea

Između nedostatka vremena i viška ideja naći će način da vam uvijek iznova definira ljubav. Bježi od usporedbi sa Carrie Bradshaw, ali je uvijek nekako sustignu...

Možda ti se i svidi...

Empties #2

Top 5 Beauty Bloggers

Empties #1

O MENI

Andrea

Andrea

...Između nedostatka vremena i viška ideja naći će način da vam uvijek iznova definira ljubav. Bježi od usporedbi sa Carrie Bradshaw, ali je uvijek nekako sustignu. Prepoznat ćete je po mirisu "La vie est belle” dok vam suptilno proviruje u život. Srećom, o svom životu neće pisati u trećem licu.

PRATITE ME

You can follow me on these social networks

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram

Facebook